Helsingfors Svenska Marthaförening

Fermenterad dryck och mocktail

På Marthadagen 2025 visade vår informatör Malin hur man enkelt fermenterar sin egen lemonad, rabarberbubbel eller syrenchampagne - här kommer receptet!

Det här är ett grundrecept på en naturligt bubblig dryck som är full av hälsosamma mjölksyrebakterier - i fermenteringsprocessen omvandlar vildjästen på fruktens skal sockret till koldioxid och probiotika. Experimentera med olika frukter och bär, smakkombinationer och mängd socker. Fermenterade drycker håller länge i kyl, men processen fortsätter även om det går långsammare när det är kallt. Efterhand kommer allt mer socker brytas ner och du får en syrligare dryck.

Obs! Använd bara ekologiska frukter och bär, den naturliga jästen som finns på skalet på t.ex. ekologiska citroner behövs för att starta fermenteringsprocessen. Samma recept går att använda för att göra t.ex. syrenbubbel eller bubbel på svartvinbärsblad. Tänk då att ungefär en tredjedel av mängden vatten ska vara blommor/blad. 

Tips! Här hittar du en video över hur du fermenterar drycker!

Grundrecept 1 liter

  • 6 ekologiska citroner eller motsvarande mängd frukt eller bär, t.ex. 3 dl jordgubbar
  • 1-2 dl socker (vissa frukter fermenteras enklare än andra, testa med 1 dl och kommer bubblorna inte igång kan du "mata" drycken med en matsked till per dag)
  • 1 liter vatten

1. Blanda frukten/bären (om citroner: pressa saften ur dem och tillsätt både saft och citronhalvorna), socker och vatten i en stor burk eller kastrull och rör om ordentligt.

2. Stäng locket på burken eller täck in så att damm och småflugor inte kommer in och låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Rör runt varje dag. Efter några dagar kommer små bubblor att bildas, vilket indikerar att fermentering pågår!

3. Sila och häll upp på flaskor. Lämna lite utrymme längst upp i flaskorna. Låt stå ytterligare ett par dagar i rumstemperatur. Öppna locket varje dag så att flaskan inte sprängs av koldioxiden. Smaka gärna av varje dag och när du är nöjd med mängden bubblor och smak är det dags att kyla ner drycken, det stoppar också fermenteringen.

4. Njut av drycken som den är eller blanda till en drink.

Mocktail

En drink som du slänger ihop i en handvändning och som enkelt kan spetsas med lite gin för en version med alkohol i - på det här sättet behöver du inte göra en skild drink för dina alkoholfria gäster. 

  • 1 dl bubblig fermenterad dryck
  • 1 msk sockerlag 
  • 1 msk kikärtsspad 
  • is 

Sockerlag: Koka upp 1 dl socker med 1 dl vatten och några kvistar timjan i eller citronskal (för smak) tills sockret är upplöst. Låt kallna och sila. 

Drinken: blanda ingredienserna i en glasburk och skaka tills skum har bildats. Häll upp i glas. 

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet håller öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15

Sommarstängt:
16.6-8.8.2025

 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-fre)

Malin Öhman
Informatör
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-to)

Emilia Hytönen
Jubileums- och evenemangskoordinator
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
050 554 4935 (ons-to)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649